Unia Gospodarcza Regionu Śremskiego
Razem możemy więcej

Mikropożyczki

Unia Gospodarcza Regionu Śremskiego - Śremski Ośrodek Wspierania Małej Przedsiębiorczości udziela preferencyjnego wsparcia na rozpoczęcie działalności gospodarczej mieszkańcom województwa wielkopolskiego zainteresowanym rozpoczęciem i prowadzeniem własnego biznesu, w tym bezrobotnym, pracującym oraz nieaktywnym zawodowo.

Atrakcyjność to również łatwa i szyba procedura wnioskowania, wsparcie przy przygotowaniu dokumentacji i asysta podczas realizacji przedsięwzięcia

Bez opłat i prowizji – jedyny koszt to oprocentowanie zaciągniętej pożyczki.

Odbiorcy:

Pożyczkobiorcą mogą być osoby fizyczne, zamieszkujące obszar województwa wielkopolskiego, zamierzające rozpocząć prowadzenie działalności gospodarczej (z wyłączeniem osób zarejestrowanych w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, Krajowym Rejestrze Sądowym, lub prowadzących działalność na podstawie odrębnych przepisów, w tym m.in. działalność adwokacką, komorniczą lub oświatową, w okresie 12 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o pożyczkę).

Przeznaczenie pożyczki

Przeznaczeniem pożyczki może być dowolny cel gospodarczy, w tym cele obrotowe, obrotowo – inwestycyjne albo inwestycyjne bezpośrednio związane z planowanym rozpoczęciem działalności gospodarczej, w szczególności:

• nabycie środków trwałych,
  • budowę, przebudowę, adaptację lub modernizację środków trwałych,
  • zakup wyposażenia,
  • zakupy materiałów i surowców niezbędnych dla realizacji założonego przedsięwzięcia,
  • zakup wartości niematerialnych i prawnych,
  • pokrycie kosztów innych wydatków bezpośrednio związanych z prawidłową instalacją i uruchomieniem sprzętu,
  • pokrycie kosztów bieżącej działalności (np. czynsz, opłaty za media, ZUS, reklama, itp.).

Kwota i okres umowy pożyczki
Maksymalna wielkość pożyczki: 50.000 zł.

Maksymalny okres spłaty: 60 miesięcy.

Cykl spłaty: miesięczny

Karencja w spłacie kapituł: maksymalnie 12 miesięcy w dowolnie wybranym okresie.

Oprocentowanie:

Pożyczki podlegają oprocentowaniu preferencyjnemu – ok. 2%.

Zabezpieczenie pożyczki
Zabezpieczenie należności z tytułu pożyczki ustalane jest indywidualnie z każdym Pożyczkobiorcą w zależności od oceny stopnia ryzyka i może je stanowić:

• weksla „in blanco” z klauzulą bez protestu wraz z deklaracją wekslową (zabezpieczenie obligatoryjne),
  • oświadczeniem o dobrowolnym poddaniu się egzekucji w formie aktu notarialnego, zgodnie z art. 777 §1 pkt. 5 kpc,
  • przewłaszczeniem rzeczy ruchomych na zabezpieczenie wraz z cesją praw z polisy ubezpieczenia,
  • ustanowieniem współwłasności rzeczy ruchomej oznaczonej co do tożsamości/ gatunku wraz z cesją praw z polisy ubezpieczenia,
  • hipoteką na nieruchomości wraz z cesją praw z polisy ubezpieczenia,
  • poręczeniem wg prawa cywilnego, wekslowego – w przypadku osoby fizycznej będącej poręczycielem, pozostającej w ustawowej wspólności majątkowej małżeńskiej wymagana jest zgoda i/lub poręczenie współmałżonka na zaciągnięcie pożyczki, jak też na udzielenie poręczenia,
  • zastawem wraz z cesją praw z polisy ubezpieczenia,
  • poręczenie instytucji finansowych,
  • blokada środków finansowych na lokacie,
  • inne, na które wyrazi zgodę Pośrednik finansowy.

Osoby zainteresowane wnioskowaniem o pożyczkę zobowiązane są do zapoznania się z:

Regulaminem udzielania pożyczek - pobierz

oraz  do złożenia dokumentacji pożyczkowej

• Osobisty kwestionariusz wnioskodawcy/ poręczyciela – oświadczenie majątkowe – pobierz
  • Oświadczenie Wnioskodawcy o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych – pobierz
  • Upoważnienie dotyczące pozyskania i ujawnienia informacji gospodarczych oraz danych gospodarczych z Biura Informacji Kredytowej S.A. i Związku Banków Polskich - przedsiębiorca – pobierz
  • Upoważnienie dotyczące pozyskania i ujawnienia informacji gospodarczych oraz danych gospodarczych z Biura Informacji Kredytowej S.A. i Związku Banków Polskich - konsument – pobierz
  • Oświadczenie o otrzymaniu pomocy/ nieotrzymaniu pomocy de minimis – pobierz
  • Kopia dowodu osobistego
  • Dokumenty określające sytuację gospodarczą i finansową:

- zaświadczenie z banku prowadzącego rachunek bieżący wnioskodawcy o obrotach na rachunku bankowym w ostatnich 12 miesiącach, saldzie na dzień wystawienia zaświadczenia, posiadanych zobowiązaniach w postaci kredytów, limitów kredytowych i o posiadaniu/ nie posiadaniu obciążeń komorniczych i tytułach egzekucyjnych.

- zaświadczenie z banku lub instytucji finansującej o wysokości zadłużenia i terminowości spłat oraz sposobu zabezpieczenia zadłużenia – dotyczy wnioskodawców, którzy mają zadłużenie
z tytułu pożyczki lub kredytu.

• Formularz informacji przedstawianych przy ubieganiu się o pomoc de minimis - pobierz

Kontakt do pośrednika finansowego:

Lider projektu:

Unia Gospodarcza Regionu Śremskiego - Śremski Ośrodek Wspierania Malej Przedsiębiorczości, ul. Okulickiego 3, 63-100 Śrem

1. Milena Filipowska tel.: 698 074 659, 61 283 27 04, e-mail: milena@unia.srem.com.pl
  1. Renata Ławniczak tel.: 61 283 27 04, e-mail: renata@unia.srem.com.pl

Partnerzy projektu:

Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. w Koninie, ul. Zakładowa 4, 62-510 Konin

1. Monika Bielakowska - Kasznia tel.: 63 245 30 95, 691 724 562

Cech Rzemiosł Różnych w Śremie, ul. Kolejowa 10, 63-100 Śrem

1. Julita Słomińska tel.: 61 283 91 77
Anna Michalak

Newsletter
Jeżeli chcesz być informowany o aktualnościach w serwisie, podaj swój adres e-mail.
Subskrypcja
dopisz wypisz
Unia Europejska - Europejski Fundusz Społeczny
Kapitał ludzki
Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości

Copyright © 2008 Unia Gospodarcza Regionu Śremskiego - Śremski Ośrodek Wspierania Małej Przedsiębiorczości. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Grafika supremo.pl
Hosting inter.media.pl