Aktualności Projekt "Sukces kobiecy dawniej i dziś" - zapraszamy do udziału
08/11/2019 |

Projekt "Sukces kobiecy dawniej i dziś" - zapraszamy do udziału

Serdecznie zapraszamy mieszkanki Wielkopolski do udziału w projekcie SUKCES KOBIECY DAWNIEJ I DZIŚ.

Projekt „Sukces kobiecy dawniej i dziś” to nawiązanie do historycznych postaci kobiet, które wpisują się w ideę dziedzictwa historycznego Wielkopolski (Emilia Sczaniecka, Tekla Chłapowska, Marianna Jasiecka oraz Felicjana Szczerbińska), szczególnie w zakresie pracy organicznej oraz promowanie jej współczesnych form i przykładów, również zaczerpniętych z lokalnego podwórka. Zasadniczym celem projektu jest wzmocnienie kobiet poprzez nabycie dodatkowej wiedzy, przeżyć, wymianę myśli i doświadczeń. Zadanie publiczne jest realizowane poprzez cztery warsztaty rozwojowe:

1. „Model biznesowy – JA kobieta”Termin: 15-16.11.2019 r., godziny: 16.30-20.30. Miejsce: Śremski Ośrodek Kultury, ul. Mickiewicza 77, 63-100 Śrem. Liczba miejsc ograniczona: 20 osób.

Warsztat „Model biznesowy – JA kobieta” – to zajęcia, podczas których wykorzystywane są innowacyjne narzędzia komunikacji wizualnej do oceny i rozwoju osobistego oraz tworzenia modelu biznesowego – JA kobieta. Tłem spotkań jest historia działania szkoły prowadzonej przez Felicjanę Szczerbińską.

1. „Ziemiański i współczesny wizerunek kobiet”Termin: 30.11.2019 r., godziny: 10.00-15.00. Miejsce: pałac Jerzego Mańkowskiego w Brodnicy, ul. Parkowa 6,
    63-112 Brodnica. Liczba miejsc ograniczona: 20 osób.

Warsztat „Ziemiański i współczesny wizerunek kobiet” – to spotkanie „z historią Tekli w tle” będące studium nad strojem kobiety z rodzin ziemiańskich z przełomu XIX i XX w. i współczesnego znaczenia ubioru kobiety w kulturze. Dodatkowo spotkanie będzie wzbogacone zajęciami z rzemiosła artystycznego – haftowanie inicjałów na chusteczce bawełnianej.

1. „Kobieta operatywna – uniwersalny portret Emilii Sczanieckiej”Termin: 01.12.2019 r. , godziny: 17.00-20.00. Miejsce: Ceglarnia Jarosławki, Jarosławki 3,
    63-130 Książ Wlkp. Liczba miejsc ograniczona: 60 osób.

Warsztat „Kobieta operatywna – uniwersalny portret Emilii Sczanieckiej” – składa się z dwóch modułów: zajęć teatralnych, których główną postacią jest Emilia Sczaniecka – kobieca ikona pracy organicznej w Wielkopolsce, oraz zajęć rzemiosła artystycznego – zdobienie porcelany.

1. „Marianna i róże – o savoir vivre i kulturze”Termin: 14.12.2019 r., godziny: 10.00-14.00. Miejsce: Dworek Ostrowieczko, Willa Marianna, Ostrowieczko 15a, 63-140 Dolsk. Liczba miejsc ograniczona: 20 osób.

Warsztat „Marianna i róże – o savoir vivre i kulturze” – to zajęcia o kindersztubie, współczesnym savoir vivre i manierach przy stole. Główną postacią, która będzie inspirowała uczestników warsztatu edukacyjnego, będzie Marianna Jasiecka.

oraz wydarzenie artystyczne:

21.12.2019 r.:

-         godz. 16.00, sala Katolickiego Domu Kultury w Dolsku – warsztaty rękodzielnicze – przynieś swoje druty, szydełko, włóczki zrobimy ozdoby świąteczne,

-         godz. 19.00, kościół pw. św. Michała Archanioła w Dolsku – koncert  kolęd i pastorałek w wykonaniu chóru Dom Pieśni Kobiet z Leszna pod batutą Marcina Hermana.

Nasi trenerzy:

Renata Brukiewicz – dyplomowany trener, doradca biznesowy i wizerunkowy. Ekspert
i popularyzatorka wiedzy z savoir vivre, etykiety i kultury w świecie biznesu. Producent artystyczny
i konferansjerka.

Ewa Biały – absolwent akademii muzycznych w: Poznaniu, Warszawie i Bydgoszczy, Wyższej Szkoły Biznesu w Poznaniu oraz szkoły liderów Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolność. Muzyk i społecznik, realizująca projekty edukacyjne i kulturalne, lokalne i międzynarodowe, prezes zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia „Z muzyką do ludzi”.

Wiesława Franczak – historyk, absolwent Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, urzędnik, społecznik, członek Stowarzyszenia Miłośników Dziedzictwa Narodowego im. gen. Józefa Wybickiego.

Eva Rufo – poznanianka z wyboru, hiszpanka z urodzenia, aktorka i reżyser teatralny, performerka i gawędziarz, wykładowczyni w Zakładzie Językoznawstwa Stosowanego Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Organizatorka festiwalu opowiadania „Una Semana de Cuento”.

Agata Weiss-Nowak – urzędnik, przedsiębiorca, społecznik, lokalna amatorka i miłośniczka rękodzieła.

Anna Bączkiewicz – społecznik, członek Grupy Odnowy Wsi Manieczki, lokalna miłośniczka rzemiosła artystycznego.

Udział w warsztatach edukacyjnych i wydarzeniu artystycznym jest bezpłatny, obowiązują wcześniejsze zapisy!!!

Nasi partnerzy:

Ogólnopolskie Stowarzyszenie „Z muzyką do ludzi”

Centrum Kultury Książ Wlkp.

Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy Dolsk

Ceglarnia Jarosławki

Stowarzyszenie Miłośników Dziedzictwa Narodowego im. gen. Józefa Wybickiego

Śremski Ośrodek Kultury