Agroturystyka i kwatery wiejskie

tel. +48 502 657 037
naplebanii@naplebanii.pl
www.naplebanii.pl

Główną atrakcją w obiekcie jest możliwość wypoczynku w dwóch apartamentach agroturystycznych reprezentujących wysoki standard jakości we wsi Jaszkowo (gm. Brodnica). Położenie obiektu w obrębie Rogalińskiego Parku Krajobrazowego daje możliwość wypoczynku na łonie natury. Apartamenty "Na Plebanii" znajdują się tuż obok znanego w kraju i za granicą Centrum Hipiki Antoniego Chłapowskiego w Jaszkowie. Część gości zatrzymujących się "Na Plebanii" korzysta również z usług Centrum Hipiki np.: wyżywienia, jazdy konnej, przejażdżek bryczką przystani na rzece Warcie. Przygotowany sprzęt rowerowy oraz kajaki umożliwiają gościom realizację aktywnego wypoczynku. Położenie obiektu w Dolinie Warty, w bliskiej odległości od koryta rzeki daje możliwość organizowania spływów kajakowych. Gospodarstwo posiada naturalny ogródek rodzinny, w którym rosną warzywa dobrze znane a czasami również te zapomniane jak np. jarmuż. Gospodarze przygotowują zaprawy, którymi później częstują gości. Poza tym gospodarstwo specjalizuje się w suszu ziół, również tych dziko rosnących. Na miejscu znajduje się wiata biesiadna oraz bulodrom. Gospodarstwo stosuje pakiety rodzinne. Można zabrać ze sobą zwierzęta.

Sam budynek to spuścizna po działalności bł. Edmunda Bojanowskiego. To w tym budynku mieścił się dom zgromadzenia Sióstr Służebniczek Niepokalanego Poczęcia NMP z 1862 r. Naprzeciwko znajduje się późnogotycki kościół pw. św. Barbary z XVI w., a w budynku starej plebanii Izba Pamięci bł. E. Bojanowskiego. Z walorów przyrodniczych na uwagę zasługuje: rezerwat Krajkowo, który mieści się na terenie Rogalińskiego Parku Krajobrazowego, liczne starorzecza, z największym „Tuchoń", fauna, a w szczególności awifauna doliny Warty. W bezpośrednim sąsiedztwie nie brakuje znakowanych szlaków pieszych i rowerowych, które prowadzą przez najbardziej atrakcyjne tereny, i dzięki którym można zwiedzać: dwory i pałace (Chaławy, Grzybno, Manieczki, Brodnica, Jaszkowo, Góra), które wiążą się z historią znanych w Wielkopolsce rodów szlacheckich, Manieczki - z kaplicą w kształcie rotundy, która została ufundowana przez gen. J. Wybickiego, a w pobliskim dworku mieściło się do końca lat 90-tych XX w. jego muzeum.

Apartamenty „Na Plebanii" w 2007 r. zajęły I miejsce w konkursie promującym ciekawe miejsca na terenach wiejskich w Wielkopolsce, w kategorii na najlepszy obiekt bazy noclegowej o charakterze wiejskim. Apartamenty agroturystyczne nie są standaryzowane.

Całoroczne Gospodarstwo Agroturystyczne „Kmiecikówka"

Zofia Kmiecik
Lubiatówko 11, 63-140 Dolsk
tel. +4861 28 25 680, +48 608 664 633

Gospodarstwo agroturystyczne położone jest w niewielkiej wsi w okolicach Dolska (gm. Dolsk), w scenerii ciekawego krajobrazu polodowcowego z licznymi w okolicy jeziorami, wśród lasów, z dala od zgiełku cywilizacji i ruchliwych dróg. Do dyspozycji gości oddano parter domu z oddzielnym wejściem, aneksem jadalnym, kuchnią i łazienką, jak również stylową chatkę z salą kominkową, kuchenką, łazienkami i tarasem wychodzącym wprost do ogrodu. Gospodarstwo ma możliwość zakwaterowania gości w czterech pokojach 2 i 3 osobowych oraz w polskiej chacie. Łącznie dysponuje 35 miejscami noclegowymi. W ogrodzie można rozbić namiot lub ustawić przyczepę kempingową. W gospodarstwie serwowana jest tradycyjna kuchnia Polska, ze specjałami kuchni Wielkopolskiej na bazie naturalnych, często własnych produktów. Hodowane są tutaj zwierzęta: psy, koty, kury, króliki, bażanty i kózki. Istnieje też miejsce na ognisko i grill. Gospodarstwo prowadzi warsztaty wypieku chleba oraz robienia powideł i innych zapraw na bazie owoców pochodzących z sadu morelowo - czereśniowego. Poza tym wykorzystuje ogród ziołowy. Gospodarstwo Agroturystyczne Kmiecikówka jest członkiem sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego potwierdzając tym samym wysoką jakość tradycyjnej żywności. Gospodarstwo stosuje pakiety rodzinne. Istnieje również możliwość wypoczynku razem z własnym zwierzakiem. Dla preferujących aktywny wypoczynek przygotowano boisko do siatkówki i rowery.

Dzięki znakowanym szlakom rowerowym można zwiedzić interesującą okolicę. Na uwagę zasługują: rezerwat Miranowo ze ścieżką edukacyjno-przyrodniczą (rezerwat florystyczny, który ochroną obejmuje zbiorowiska roślinności łąkowej i szuwarowej), Pagórki Dolskie - teren wzniesień morenowych i licznych jezior, Lubiń - klasztor benedyktynów leżący na Szlaku Cysterskim i szlaku św. Jakuba, Dolsk - jedno z najmniejszych miast w Wielkopolsce z ciekawą zabudową miejską i cennymi obiektami sakralnymi, Folwark Soplicowo nad Jeziorem Cichowskim (skansen „Soplicowo" to dekoracja przeniesiona z projekcji filmu „Pan Tadeusz" Andrzeja Wajdy, która jest namiastką dawnej litewskiej wsi). Nie lada atrakcją jest też Krzywińska Kolej Drezynowa w Bieżyniu.

Gospodarstwo przeszło pozytywną standaryzację obiektu przez Polską Federację Turystyki Wiejskiej i posiada stosowny certyfikat oraz jest członkiem Wielkopolskiego Towarzystwa Agroturystyki i Turystyki Wiejskiej. W 2012 r. otrzymało również certyfikat w konkursie na najlepszy obiekt turystyki na obszarach wiejskich w Wielkopolsce oraz zajęło I miejsce w plebiscycie gości na najsympatyczniejsze gospodarstwo agroturystyczne.

Gospodarstwo Agroturystyczne

Lucyna Andrzejczak
Mórka, ul. Spokojna 19, 63-100 Śrem
tel. +48 694 718 180

Gospodarstwo położone jest na uboczu wsi Mórka (gm. Śrem), co gwarantuje gościom ciszę i spokój. W pobliżu znajdują się lasy i jeziora, a to stwarza możliwość wędrówek, uprawiania turystyki rowerowej, wędkowania itp. Główną atrakcją gospodarstwa są konie. Dla początkujących jeźdźców organizowane są zajęcia z instruktorem, natomiast dla zaawansowanych przygotowane są kilkugodzinne wypady w teren. Okolicę można zwiedzić również bryczką, a zimą zorganizować kulig. Gospodarstwo prowadzi też zajęcia z hipoterapii. Dla gości przygotowano pięć pokoi z 3 łazienkami, łącznie 13 miejsc noclegowych. W ogrodzie jest miejsce na odpoczynek bierny pod drzewami, ognisko, a dla aktywnych zorganizowano boisko do siatkówki i rowery, które umożliwiają zwiedzanie okolicy i dbanie o formę przez cały okres wypoczynku. Gospodarstwo prowadzi wyżywienie według tradycyjnych Wielkopolskich przepisów oraz pyszne wypieki. Dla zainteresowanych organizuje „zielone szkoły".

W pobliżu warto zwiedzić: drewniany kościół w Mórce z końca XVI w., rezerwat Miranowo z ścieżką edukacyjno-przyrodniczą (rezerwat florystyczny, który ochroną obejmuje zbiorowiska roślinności łąkowej i szuwarowej), Pagórki Dolskie - teren wzniesień morenowych i licznych jezior, Lubiń - klasztor benedyktynów leżący na Szlaku Cysterskim, Dolsk - jedne z najmniejszych miast w Wielkopolsce z ciekawą zabudową miejską i cennymi obiektami sakralnymi, Folwark Soplicowo nad Jeziorem Cichowskim (skansen „Soplicowo" to dekoracja przeniesiona z projekcji filmu „Pan Tadeusz" Andrzeja Wajdy, która jest namiastką dawnej litewskiej wsi). W pobliżu znajduje się Jezioro Mórka i Cichowo, które umożliwiają zarówno uprawianie sportów wodnych jak i wędkowanie. Zwiedzanie uławiają też liczne znakowane szlaki piesze, rowerowe, konne. Nie lada atrakcją jest też Krzywińska Kolej Drezynowa w Bieżyniu.

Gospodarstwo Agroturystyczne U Cebulskich

Zakrzewice 34, 63-130 Książ Wlkp.
tel. +4861 28 19 550, +48 608 446 350
agrozakrz@wp.pl

Gospodarstwo położone jest w niewielkiej wsi Zakrzewice (gm. Książ Wlkp.) w otoczeniu łąk i lasów. Bliskość rzeki Warty stwarza możliwość uprawiania turystyki wodnej, głównie kajakarstwa. Niedaleko Zakrzewic we wsi Gogolewo znajduje się, działający sezonowo, pomost pływający na pływakach dla kajakarzy. Zwiedzanie okolicy ułatwiają nam znakowane szlaki piesze i rowerowe, w tym najatrakcyjniejsze: Nadwarciański Szlak Rowerowy, rowerowy Szlak Kosynierów i pieszy szlak niebieski ze Śremu do Gogolewa. Gospodarstwo ukierunkowane jest na produkcję roślinną, oferuje zakwaterowanie w czterech pokojach 3-osobowych, łącznie dla 12 osób, łazienka, aneks kuchenny, parking strzeżony, przejażdżki bryczką. Wyżywienie odbywa się tutaj we własnym zakresie.

Blisko Zakrzewic można zwiedzić: drewniany kościół w Gogolewie z XVIII w. z wyposażeniem rokokowo-barokowym, Książ Wlkp. - miejsca związane z wydarzeniami Wiosny Ludów 1848 r., Jarosławki - Kompleks Wypoczynkowy nad Jeziorem Jarosławskim, Autodrom 4x4 we Włościejewkach - naturalny tor dla samochodów terenowych oraz zabytki sakralne: późnogotycki kościół we Włościejewkach, Mchy - kościół z przełomu XVI i XVII wieku, a także pałace i dwory: w Gogolewie, Włościejewkach, Mchach, Zaborowie i Chrząstowie. Niestety te ostatnie obiekty można zwiedzać tylko z zewnątrz, ponieważ najczęściej znajdują się w rękach prywatnych i nie są udostępniane turystom. Gospodarstwo nie jest standaryzowane.

Całoroczne Gospodarstwo Agroturystyczne

Elżbieta Walkowiak
Konarzyce 43, 63-130 Książ Wlkp.
tel. +4861 28 22 624

Gospodarstwo położone jest we wsi Konarzyce (gm. Książ Wlkp.), z dala od ruchliwych dróg i miejskiego zgiełku. W pobliżu znajduje się rzeka Warta, Jezioro Jarosławskie oraz Zespół Przyrodniczo-Krajobrazowy Łęgi Mechlińskie. Do dyspozycji gości zostały przygotowane trzy pokoje dwuosobowe. Posiłki przygotowywane są przede wszystkim w oparciu o produkowaną w gospodarstwie żywność. Bliskość lasu stwarza warunki do wędrówek pieszych, zbierania grzybów i jagód. Gospodarstwo oferuje przejażdżki kucem i obcowanie ze zwierzętami gospodarskimi.

W otoczeniu możemy zwiedzać: drewniany kościół w Gogolewie z XVIII w. z wyposażeniem rokokowo-barokowym, Książ Wlkp. - miejsca związane z wydarzeniami Wiosny Ludów 1848 r., Jarosławki - Kompleks Wypoczynkowy nad Jeziorem Jarosławskim, Autodrom 4x4 we Włościejewkach - naturalny tor dla samochodów terenowych oraz zabytki sakralne: późnogotycki kościół we Włościejewkach, Mchy - kościół z przełomu XVI i XVII wieku, a także pałace i dwory: w Gogolewie, Włościejewkach, Mchach, Zaborowie i Chrząstowie. Niestety te ostatnie obiekty można zwiedzać tylko z zewnątrz, ponieważ najczęściej znajdują się w rękach prywatnych i nie są udostępniane turystom. Gospodarstwo nie jest standaryzowane.

Agroturystyka "Cichy Zakątek"

ul. Cicha 3, Nowieczek, 63-140 Dolsk